Ons jaar 2019
in vogelvlucht

Intro

“2019. Ook dit jaar is er weer een keur aan ontwikkelingen voorbij gekomen die de Nederlandse havens slimmer hebben gemaakt. Brexit was toch wel het project dat 2019 domineerde. Maar we hebben natuurlijk veel meer gedaan. In dit jaarbericht geven we u ons beeld over 2019.”

Community

In 2019 groeide onze community naar 17.000 gebruikers en 4.800 aangesloten organisaties die gezamenlijk meer dan 98.000.000 transacties deden.

98.000.000

Transacties

Betrouwbaarheid en beschikbaarheid dik in orde

Het opleveren van diensten (het primaire proces) wordt gemeten op basis van sprint performance. Dit geeft een goede indicatie over voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van leveren. In 2019 is dit licht gestegen t.o.v. het jaar ervoor; van 81 naar 82%. In 2019 heeft Portbase laten zien dat de stap van ‘in eigen beheer’ naar ‘in de Cloud’ de beschikbaarheid niet heeft beïnvloed. De beschikbaarheid over 2019 was 99,95% en is daarmee gelijk aan 2018. Daarmee werd ruimschoots voldaan aan de afgesproken beschikbaarheid uit de Service Level Agreement (99,5%).


Organisatie: eigenaarschap en zelfsturende teams

In 2019 is het personeelsbestand wederom licht gestegen. De inzet op meer zelfsturende teams is verder voortgezet, alsmede de focus op eigenaarschap en ontwikkeling van talent. Er is extra aandacht besteed aan arbeidsmarktcommunicatie en recruitment, wat zijn vruchten al begint af te werpen en een goede basis vormt voor werving naar de toekomst toe.


Omzet en kostenontwikkeling

De totale going concernomzet kwam in 2019 uit op € 15.731K. De going concernkosten over 2019 bedroegen € 15.695K. De additionele projectkosten en projectomzet zijn hierin niet meegenomen. De omzet uit PCS-dienstverlening liet een stijging zien van 2,6% ten opzichte van 2018. Dit was een gevolg van intrinsieke marktgroei en de groei in (Brexit)aansluitingen.

Brexit

2019 was zonder andere projecten te kort te willen doen het jaar van Brexit. Portbase heeft het voortouw genomen om samen met de havens, het havenbedrijf, leven en de overheid een werkwijze te ontwikkelen die vertragingen aan de grens door controles moet voorkomen. Hiermee heeft Portbase in binnen- en buitenland goed duidelijk kunnen maken wat de waarde van ketensamenwerking is en hoe een centraal en neutraal Port Community Systeem hier een essentiële rol in vervuld.

Innoveren blijft van groot belang

Portbase heeft in 2019 ook weer de nodige stappen gezet aan innovatie. De dataservices zagen het levenslicht en met verschillende innovaties is de haven weer een stukje ‘slimmer’ geworden. Een voorbeeld hiervan is de Fresh Case* die samen het ISHARE en ECT is uitgevoerd en het mogelijk maakt om de containerstatus van versproducten eerder zichtbaar te maken. Op het gebied van veiligheid werkte Portbase aan het concept vertrouwensketen en IAMconnected. Innovaties die in 2020 verder uitgerold zullen gaan worden. Portbase blijft haar beste beentje voorzetten om de Nederlandse havencommunity met innovaties slimmer en efficiënter te maken.

Verbeteringen Achterland

Portbase werkte in 2019 met veel energie aan het vernieuwen van de achterlanddienstverlening. De start werd gemaakt met het omzetten van de bestaande services van Barge-, Road, -en Rail planning, naar de service Melding Container Achterland, een multimodaal voormeldportaal voor alle achterlandmodaliteiten. Het grote voordeel is het eenvoudig omboeken van voormeldingen naar andere modaliteiten. Daarnaast is Portbase samen met Nextlogic begonnen om de congestie in de Rotterdamse haven terug te dringen. Voor een optimaal binnenvaartproces worden een vernieuwde bestaande dienstverlening (digitale informatie-uitwisseling over schip en lading) van Portbase en een nieuwe dienstverlening (integrale planning van binnenvaartbezoeken) van Nextlogic optimaal op elkaar afgestemd en via één ingang aan de markt aangeboden.

Identity and Access Management

Portbase wil haar platform en generieke functionaliteiten breder inzetbaar maken voor haar community en diensten van derden. Een voorbeeld hiervan is het ontsluiten van ons Identity & Access Management. Om zo efficiënt en veilig mogelijk data te kunnen delen binnen en buiten haar community, ontwikkelde Portbase IAMconnected. Deze dienstverlening moet gaan zorgen dat veiligheid een gezamenlijke effort wordt en cybercrime havenbreed wordt tegengegaan. Met IAMconnected in place wordt het straks nog moeilijker voor ongeautoriseerde partijen en personen om data te krijgen of meldingen te doen. Zo ontstaat een breed gedragen aanpak die samenwerken en datadelen naar een volgend niveau brengt en de Nederlandse havens steeds veiliger en weerbaarder maakt.

Dataservices

Portbase ontwikkelde in 2019 de dataservices Losbevestiging, Containerstatus Vessel Visit en Gate-in/out en Client Reference Number specifiek voor het Loodswezen.  Dataservices zijn specifiek samengestelde datasets die nieuwe waarde toevoegen aan de logistieke keten. Ze worden onttrokken uit bestaande Portbase-services of ontstaan uit een combinatie van data uit Portbase-services en data van derden. Dataservices kunnen worden gebruikt om innovaties in logistieke sector te ontwikkelen en te schalen. Bedrijven die behoefte hebben aan data en connectiviteit voor innovaties en ontwikkelingen kunnen deze Dataservices gebruiken en implementeren in hun eigen systemen en processen. Met deze nieuwe services creëert Portbase een verbinding tussen de bestaande community, nieuwe spelers en het logistieke ecosysteem.

Havenmeester services

Om het werk van agenten/cargadoors aangenamer te maken, heeft Portbase in 2019 de huidige systeemkoppeling om scheepsbezoeken aan te kunnen melden uitgebreid met de mogelijkheid voor ook updates. Zo wordt de dienstverlening steeds meer real time en wordt sturen op processen eenvoudiger. De service Melding Gevaarlijke Stoffen 2.0 is gelanceerd en het aanvragen van stormbeloodsing met bijbehorende keuze (loods op afstand en/of heli pick-up) is live gegaan. Hiermee worden de Havenmeester services op het PCS verder aangevuld en verrijkt zodat de cargadoors en agenten vanuit één overzicht al hun meldprocessen in de Nederlandse havens kunnen uitvoeren en monitoren.

Digital 2020

Na de cloudgang in 2018 is Portbase niet stil blijven zitten, maar is de manier van werken volgens agile en devops verder ontwikkeld. We bewegen als organisatie en op technisch vlak naar een domain-driven manier van inrichten en way-of-working. We zien dat dit werkt. En ook de manier waarop we als organisatie leren verandert. Sterker nog, teams doen dat zelf. Door eigen verantwoording te nemen in het vinden en testen van best practices wordt kennis opgedaan. Kennis die onmisbaar is voor een fast following organisatie als Portbase. Met deze beweging neemt het zelflerend vermogen van de organisatie toe en ontstaat een continu proces van ontwikkelen.

Security

In 2019 is er veel energie gestoken in de ISO-certificering die aan het einde van het jaar ook is behaald. Met het behalen van dit certificaat toont Portbase aan haar informatiebeveiliging goed op orde te hebben. Daarnaast is Portbase op het vlak van security intensief betrokken bij het thema Veilige Haven. Onder coördinatie van Deltalinqs wordt samen met onder andere Douane, politie, cargadoors en terminals actie ondernomen om de (digitale) veiligheid te verhogen.

ISHARE

Portbase is officieel toegetreden als serviceprovider van iSHARE. Na 2 jaar samen samenwerken, ontwikkelen, bouwen, testen en meeschrijven aan het concept iSHARE en het bijbehorende afsprakenstelsel maakt Portbase het voor de havencommunity mogelijk om datadeling op een laagdrempelig en veilige manier te organiseren ook richting partijen die geen klant zijn van Portbase. Een goed voorbeeld is de Fresh case* samen met ECT.

2019. Ook dit jaar is er weer een keur aan ontwikkelingen voorbij gekomen die de Nederlandse havens slimmer hebben “We kijken met trots en tevredenheid terug op 2019. Voor 2020 hebben we alvast een flinke nieuwe uitdaging; corona. In deze vreemde periode werken we op afstand nauw samen om te zorgen dat de continuïteit van onze dienstverlening geborgd blijft.

Portbase blijft zich de komende tijd inzetten om stabiliteit te waarborgen zodat de digitale infrastructuur in de Nederlandse havens zo optimaal mogelijk blijft functioneren gemaakt. Brexit was toch wel het project dat 2019 domineerde. Maar we hebben natuurlijk veel meer gedaan. In dit jaarbericht geven we u ons beeld over 2019.

Meer van Portbase

Niet gevonden wat je zocht?

  • Marketplace

    Ontdek de collecties Benieuwd naar de verschillende thema’s in de Portbase Marketplace? Ontdek onze collecties en de gerelateerde services.
    Marketplace
  • Community Solutions

    Meer dan 40 services op één platform Het Port Community Systeem (PCS) is de digitale schakel binnen de Nederlandse zeehavens. Bedrijven uit diverse sectoren profiteren van oplossingen voor verschillende soorten lading, voornamelijk containers, maar ook voor stukgoed, droge bulk en natte bulk. Als deelnemer in de logistieke keten kun je via het PCS gemakkelijk en […]