Veilige ketens

Het ontwikkelen van veilige ketens

Tot nu toe is het hebben van een ‘sleutel’ of pincode vaak bepalend voor wat diegene kan en mag doen in het logistieke (haven)proces. Deze manier van werken brengt een veiligheidsrisico met zich mee, want lang niet altijd is duidelijk of de betreffende toegangsinformatie op rechtmatige wijze is verkregen.

De essentie van de vertrouwensketen is dat het containervrijgaveproces gaat plaatsvinden op basis van machtigingen in plaats van het beschikken over de juiste ‘sleutel’ of pincode. Zo voorkomen we dat malafide partijen toegang krijgen tot legitieme ketens.

Dit doel bereiken we door de ketenpartijen expliciet de volgende schakel in de keten te laten identificeren. Bij importstromen bijvoorbeeld machtigt de rederij de ontvanger van de container. Dit is vaak een expediteur of importeur. Deze wijst vervolgens een vervoerder aan die de container mag afhalen uit de haven.

Voordeel van deze manier van werken is dat enkel bekende en geautoriseerde partijen kunnen deelnemen aan het logistieke ketenproces.

Hoe gaan we dit aanpakken?

In 2022 gaan we deze ‘veilige ketens’ gefaseerd realiseren. In de eerste fase gaat de aandacht uit naar volle (geladen) importcontainers met als bestemming de Rotterdamse haven.

Aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 is het mogelijk voor ladingregisseurs (expediteurs en verladers) om hun ketens te benoemen (‘nomineren’). Deze functionaliteit toetsen we eerst in een pilot. Hierna rollen we deze functionaliteit uit over meer ketens.

In het derde kwartaal van 2022 is het voor rederijen mogelijk om hun klanten te machtigen, waarna deze de verdere keten kunnen benoemen. Ook deze functionaliteit toetsen we in pilotvorm, voordat verder uitrol plaatsvindt.

Gedurende 2022 blijven we continue testen en verbeteren. Met de uitrol van deze functionaliteiten zetten we in 2022 een grote stap in het vergroten van de veiligheid binnen de haven- en logistieke keten.

Service aanvragen

Klaar om je logistieke processen te optimaliseren? Vraag de service direct aan of neem contact met ons op. Onze experts staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te begeleiden bij het aanvragen van de gewenste service.