De haven van Rotterdam wil dat het containervervoer over het spoor fors groeit. Via Data Fuel en Rail Connected lopen voor dit doel ambitieuze programma’s. De service Melding Container Achterland Rail (MCA Rail) van Portbase heeft hierbinnen een cruciale rol voor het versnellen en verbeteren van de railketen. Neska Container line tezamen met hun softwareleverancier Yellowstar en Trimodal samen met Pharox maken via een API-koppeling optimaal gebruik van de nieuwe digitale mogelijkheden.
API-koppeling fundament voor nieuw railconcept
Spooroperator Trimodal heeft een nieuw concept in de markt gezet voor dagelijks punt-punt vervoer binnen de Rotterdamse haven. Met een API-koppeling met Melding Container Achterland Rail (MCA Rail) van Portbase als basis kunnen klanten eenvoudig online containers boeken op de Maasvlakte Shuttle en deze boekingen vervolgens zelf beheren.
De Maasvlakte Shuttle verbindt volgens een vast schema het Rail Service Center (RSC) in de Eemhaven met de deepsea-terminals aan de westkant van de haven. Met wekelijks acht rondlopen kan de Maasvlakte Shuttle in de haven jaarlijks 50.000 trucks van de weg halen. “De trein rijdt 99,7% op tijd,” aldus Don van Riel van Trimodal die het concept heeft bedacht. Daarbij kreeg hij de hulp van Joris Tenhagen van Pharox. De softwareleverancier heeft voor Trimodal een online boekingsplatform gerealiseerd dat via een API-koppeling real-time communiceert met MCA Rail. “Het boeken werkt net zo makkelijk als voor een hotelkamer,” zo trekt Tenhagen de vergelijking.
Real-time zichtbaar en aanpasbaar
Van Riel: “Dankzij de API-koppeling met Portbase is bij elke boeking voor de klant direct de status van een container zichtbaar. Is deze voor de betreffende terminal in orde of is nog actie nodig? De klant is zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren van de juiste data, het is zijn informatie. Dat is de kracht van het concept. Staan niet alle seinen op groen, dan gaat de container niet mee. Tot zes uur voor vertrek kan men nog annuleren of omboeken, tot twee uur voor vertrek zijn aanpassingen door te voeren. Van elke trein is online zichtbaar hoeveel ruimte er beschikbaar is. Wij hanteren vaste vertrektijden en voor een 20-voets en 40-voets container gelden standaardprijzen.”
Nog meer koppelingen
Trimodal kan dankzij de API-koppeling met Portbase in het boekingsplatform ook real-time informatie tonen over bijvoorbeeld de cargo opening times en cargo closing times van de verschillende deepsea-terminals. Tenhagen: “Wij hebben bovendien aparte koppelingen gemaakt met het RSC (dat niet op Portbase is aangesloten) en vervoerder LTE dat de treinen voor Trimodal rijdt.”
Voor iedereen plaats
Van Riel is overtuigd van het succes van de Maasvlakte Shuttle. Na registratie als klant kan elke willekeurige partij er gebruik van maken: intermodale operators, expediteurs, rederijen, wegvervoerders, etc. “Voor spooroperators bijvoorbeeld kan het heel voordelig zijn om na het RSC niet nog met hun eigen trein met een beperkt aantal containers door te rijden naar de Maasvlakte, met alle risico’s van vertraging van dien. De omloopsnelheid van hun trein gaat omhoog. Maar ook op de weg wordt het met de geplande werkzaamheden op de A15, de komst van de A24 en toenemende bedrijvigheid in het westelijk havengebied alleen maar drukker.”
Wisselwerking met Portbase
Een API-koppeling realiseren vraagt energie en aandacht, zo sluit Tenhagen af. “Doordat MCA Rail relatief nieuw was, kostte het meer tijd. Het heeft daardoor langer geduurd dan vooraf ingeschat. Vanuit Portbase is echter goed met ons meegedacht, zodat het nu ook werkt in dit nieuwe concept van de Maasvlakte Shuttle.”