Portbase bepaalt de koers altijd in samenspraak met vertegenwoordigers uit de havengemeenschap, dat is één van onze principes. Een belangrijke rol hiervoor is weggelegd bij de Klantpanels, waar een brede afvaardiging van Portbase-klanten en hun brancheorganisaties per klantgroep de prioriteiten stellen. Daarbij wordt rekening gehouden met de input uit het strategisch klantenonderzoek onder alle klanten, de strategische doelstellingen en beschikbare capaciteit van Portbase.
Allereerst werd er tijdens de Klantpanelbijeenkomsten kort stilgestaan bij het lopende jaarplan en de hoogtepunten van het afgelopen jaar, zijnde:
- Douanewetgeving: Portbase werkt met haar community aan een ‘zachte landing’ van grote wijzigingen (Automated Export System (AES), Import Control System 2 (ICS2) en Douane Vervoer Applicatie (DVA))
- Havenbrede Ruimte voor Tijdelijke Opslag (RTO): Twee containerterminals medio 2024 aangesloten. Dit moet uiteindelijk zorgen voor meer uniformiteit, minder lasten en beter toezicht
- Diverse depots en terminals aangesloten in 2024 op Melding Container Achterland (MCA)
- Data Delen: Portbase heeft belangrijke stappen gezet in Data Management, Data Governance en Techniek om richting de toekomst nog beter en gecontroleerder data te kunnen delen conform marktstandaarden
- North Sea Port (NSP): Portbase en NSP hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten en afspraken gemaakt over aansluiting op alle Havenmeesterservices
- Risicolading wordt vrijgesteld via de Vertrouwensketen, waar Portbase onderdeel van is. Pincodefraude komt (bijna) niet meer voor. De uitrol verloopt voorspoedig.
In totaal zijn er vier Klantpanels: 1) rederijen, cargadoors en agenten, 2) terminals en depots, 3) achterlandvervoerders en 4) expediteurs en verladers. Een overzicht van wat er besproken is:
Rederijen, cargadoors en agenten
Topprioriteiten zoals de impact van (Europese) Douanewetgeving en de Vertrouwensketen zijn opgepakt. Portbase heeft hierin leiderschap getoond en geluisterd naar de wensen van de havencommunity. Portbase richt haar aandacht daarnaast op het afronden en implementeren van de RTO-administratie. Hierdoor schuiven enkele wensen voor 2024 door naar 2025 of later.
Het bespreken van de verplichting te komen tot een European Maritime Single Window environment (EMSWe) werd goed ontvangen en gewaardeerd door de klantpanelleden. Dit thema is met name op de hoofdkantoren een punt van aandacht en onderzoek.
De klantpanelleden zijn akkoord met de Roadmap van 2025 en hebben begrip voor de kaders en accenten die Portbase hieraan meegeeft.
Terminals en depots
Vanuit de terminals wordt aangegeven dat ze zich steeds afhankelijker voelen van de services van Portbase. Het is een verantwoordelijkheid die Portbase voelt, want als de services onverhoopt down zouden gaan, dan is de impact enorm. Samen met de vertegenwoordigers van de terminals en depots was de consensus dus al vrij snel dat de focus van Portbase moet liggen op veerkracht en stabiliteit van de services.
Volgens de klantpanelleden gebeurt er op dit moment heel veel. Zowel op het gebied van wet- en regelgeving als bij grote programma’s en projecten zoals de Vertrouwensketen en het Container Tracking System (CTS) en RTO.
Het Klantpanel adviseert om de komende tijd de focus te leggen op de verdere uitrol van de havenbrede RTO, de veerkracht en veiligheid van de services van Portbase en de melding Zeeschip aan terminals.
Ten aanzien van een weerbare haven loopt de Vertrouwensketen al door. Terminals zien graag aanvullende maatregelen zoals een MRN-validatie in de MID en de MED door de Douane.
Achterlandvervoerders
Bij het Klantpanel Achterlandvervoerders was er een goede en open sfeer. Er is overeenstemming bereikt over de voorgenomen Roadmap voor 2025 qua projecten en volgorde.
Datadelen (kerndata nodig voor optimale transportplanning) tussen logistieke bedrijven blijft voor achterlandvervoerders een belangrijk thema. Versplinterde visies, verdienmodellen en verplichtingen die opgelegd worden liggen zwaar op de maag en gaan ten koste van een slimme haven. Een strategisch overleg en een gezamenlijke richting tussen de verschillende stakeholders wordt gezien als een noodzakelijk gremium.
Verder hebben de leden aandacht gevraagd voor een betere en soepelere werking van de Vertrouwensketen. Want de afwikkeling gaat in de praktijk niet altijd probleemloos. En dat leidt tot ongewenst handmatig ingrijpen door de betrokken partijen.
Daarom ligt in de Roadmap 2025 de focus voor Achterland op de Vertrouwensketen. Maar ook op Port Alert, Rail Connected, Nextlogic en het aansluiten van terminals en depots op de service Melding Container Achterland. Daarnaast ligt er een meerjarenplan om Achterland beter aan te sluiten door onder meer federatief data te delen.
Expediteurs/verladers
Eén van de belangrijkste thema’s voor het Klantpanel Expediteurs/verladers is de implementatie van de Vertrouwensketen. De werking van de Vertrouwensketen in de praktijk wordt over het algemeen als prima gezien; af en toe zit er een container tussen die om wat meer aandacht vraagt. Het streven is naar uniforme werkwijzen. Samen veilig data delen is daarbij essentieel.
Tot slot stipte het Klantpanel de afhankelijkheid aan die zij hebben tot Portbase. Portbase is zich hiervan sterk bewust. Het accent voor 2025 is dan ook: resilience (veerkracht).